Успешни изяви на ученици и през лятото

Успешните изяви на наши талантливи ученици не спират и през лятото.

Щастливи сме да оценим труда им и да ги поздравим за положения труд!

Рая Жекова от 12б клас не за първи път показва силата на перото.

Това лято тя спечели 1-во място в седми международен конкурс „Моята българска бродирана риза“, в категория проза.

Конкурсът се състоя през месец юли. Организатор бе Културна асоциация ,,Асен и Илия Пейкови’’ с БУ ,,АзБуки’’ в Рим и Колеферо, Италия.

Ето и есето на Рая:

 

Две наши ученички се включиха в редица изяви през лятото, в които да изяват познанията си на руски език и руска култура.

В началото на септември, в град Казанлък, се проведе заключителния етап на IX-ти национален и I-ви международен фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце“. Тази година във фестивала участваха повече от 4000 деца и младежи от седем страни: Беларус, България, Израел, Египет,Гърция, Турция и Узбекистан. Журито допусна повече от двеста млади таланти от всички краища на страната. Участниците се състезаваха в четири категории: поезия, песен – индивидуално и колективно изпълнение и танци в различните възрастови групи.

Горди сме, че Росина Колева от ЕГ“ Гео Милев“, ученичка в 10 А клас, е преминала през отборния етап /1-во място на поезия, категория – 8-10 клас/ и е класирана на 2-ро място в заключителния етап на фестивала. В конкурсната програма, Росина се е представила със стихотворението на Сергей Есенин – „ Гой ты, Русь, моя родная“.

От сърце ѝ желаем още по-големи бъдещи успехи!

В началото на май, Елица Атанасова, ученичка от 12 клас се е включила в международен проект “Медиашкола“, организиран от правителството на Москва, департамент за външноикономически и международни връзки. След записване на видеовизитка, в която разказва за своята обществена дейност  и интереси, мотивиращи я да участва в този проект, Елица е избрана сред 170 участника  /на възраст от 16 до 30г./ от 32 страни, да получи възможността да пътува до Ереван и да вземе участие в международния форум от 26.06 до 30.06.2023г. Там младите  60 кандидата от 15 страни участват в  специално подготвена образователна и културна програма. Единствената българка, нашата Елица Атанасова, участва в организирано състезание, където нейният отбор създава видео и получава  първа награда в категория – кратки рекламни видеа до 15 секунди на тема Visit Armenia.

В началото на юни, Елица Атанасова е наградена и със специалната награда „Съотечественик на годината“ – за особен принос в развитието на младежкото движение на руските сънародници в България. Престижната награда ѝ е връчена лично от председателя на руското посолство и заместник консула.

Златен медал на Национално състезание за ключови компетентности по природни науки

Златен медал на Национално състезание за ключови компетентности по природни науки

   Красимир Петров Маргаритов от IX В клас спечели златен медал в отборна надпревара по ключови компетентности по природни науки, която се проведе в Силистра на 28- 30.06 2024г. Езикова гимназия „Гео Милев“ традиционно участва в състезанието и се представя достойно....

повече информация