Заслужени награди на ученици от ЕГ в WEBLOZ’14

Hационалното състезание за уеб разработване WEBLOZ се проведе на 11-14.04.2014 г. за VIII пореден път.

Състезанието се провежда в два кръга. Първият кръг е виртуален. В него се оценяват проектите от комисия, както и биват подкрепени с гласове от приятели(благодарности към всички гласували). Вторият кръг се провежда в Спа-комплекс “Островче” близо до гр. Разград, като проектите се защитават на живо от създателите им пред тричленно жури за съответната категория.

На финала бяха допуснати общо 45 проекта в пет категории, сред тях и 4 проекта  на ЕГ „Гео Милев”.

На първо място в категория Уеб програмиране (9-12 клас) се класира Веселин Стоянов с проекта Закарай.ме! Онлайн платформата за споделено пътуване грабна и второ място в категория Уеб предприемачество (9-12 клас).

Второто място в категория Уеб сайт (9-12 клас) взе Ния Митева със сайт на художника и сценограф Димитър Митев, шесто място зае Виктория Симеонова с проект  Да пазим водите на България, Симеон Костадинов и Стоян Генчев се класираха на девето място със сайта за Рап изкуство.

Грамотите и наградите бяха връчени от организатора на уеб надпреварата и управител на фондация „Технология за младите“ Тихомил Кулев.

Учениците бяха подготвени от преподавателите Мария Георгиева и Мария Кирилова.

За първи път през тази година финала на състезанието се проведе в рамките на 4 дни. Допълнителния ден се използва за работилница (workshop) в която учениците, заедно с помощта на ментори и техните ръководители участваха в измислянето и създаването на решения от реални уеб продукти. Всеки екип беше разпределен на случаен принцип като сами си избира темата по която работи. Членовете на екипите изчислиха и разработиха малко демо, показвайки своите идеи и описвайки проблемите които са имали, също така и решенията които са намерили. Работилницата помогна на учениците да комуникират по-лесно, да работят в екип и да показват своята находчивост. Темата на първата работилница бе – „Иновации в сферата на образованието”.

Екипът на Ния Митева грабна специалната грамота за „Най-добър прогрес“. Отборът се казваше „4+“ и проектът, който разработи, беше софтуер за електронни тетрадки.

текст: Мария Георгиева

DSC_0190

Author: mkirilova