Театрални проекти – Маргарита Гроздева

„Метаморфози“
Патронните празници на гимназията през 1999 г. бяха ознаменувани с театрално-музикалния спектакъл-ревю „Метаморфози“. Постановката включваше елементи на театъра, танца и модното дефиле, обединени от общ замисъл – вълненията, бунта, стремленията и мечтите на младите хора през различните периоди на миналия век.Облеклата за ревюто бяха предоставени от магазин „Денди“. Подготовката на манекените премина под ръководството на Антоанела от тогавашния 9 Д клас, която имаше известен опит на модния подиум и прояви фантазия при създаването на хореографията. Чрез различната стилистика на облеклата, представени в пет части, публиката усети духа на времето – от обезличаващите униформи през артистичните дрехи на хипитата от 60-те години, от деловата елегантност на юпитата до разкрепостения моден вкус на съвремието. Заключителната част бе посветена на официалните вечерни облекла за абитуренти. Връзката между отделните части на ревюто бе осъществена чрез театрални фрагменти, чийто автор и режисьор бе г-жа Маргарита Гроздева. Основни действащи лица в тях са Прагматикът и Романтичката. Техните коментари, разсъждения и спорове експлицираха основната идея на целия спектакъл и провокираха публиката да си задава въпроси – за времето и човека, за миналото и надеждата, за себе си и за другите…Появата на младите артисти и манекени в различни роли и в различни дрехи показа изразително променливостта на света, която е причина за нашите собствени метаморфози.

„Кулата на човечността“
2001 година бе обявена за Година на чуждите езици. Град Добрич имаше честта през месец март тук да се проведе Десетата юбилейна международна конференция на преподавателите по немски език под егидата на посланика на Германия у нас. Домакин на високия форум бе Езикова гимназия „Гео Милев“. Участниците в конференцията, идващи от различни европейски страни, бяха приветствани от колектива на гимназията с музикално-театралния спектакъл „Кулата на човечността“ на немски език (автор и режисьор Маргарита Гроздева). Постановката е изградена върху библейски мотиви и пренася общочовешките ценности за любовта, труда, мира и вярата от митологията в съвременността.Двамата четци разказват историята на света от Сътворението до построяването и разрушението на Вавилонската кула. Техните тълкувания на отделните моменти от пътя на човешкия род представят противоположни гледни точки и внушават идеята за единството на Добро и Зло, за борбата между Човека и Бога в съзиданието. На сцената се редуват танци, пантомима, театрални диалози и хорови монолози, онагледяващи основни моменти в библейската история и символите на битието – време, движение, живот, борба… Кулминацията на спектакъла настъпва с разрушаването на Вавилонската кула от Божия гняв. Създателят проклина своите чеда да говорят на различни езици и никога повече да не се разбират. Този библейски мит намира тук ново тълкувание. Различните езици дават начало на различни култури. Тяхното взаимно проникване и обогатяване прави нашия свят по-пъстър. Чуждият език не е река без брод, която разделя народите. Той е мост, по който можеш да минеш на другия бряг и да срещнеш приятели…Спектакълът бе представен на патронния празник на гимназията през май 2001 г., а през юни гостува с голям успех на Международния младежки театрален фестивал в Букурещ, организиран от „Гьоте-Институт“. Последваха представления на Международен семинар по немски език в курорта Ефория-Норд и на Конференцията на румънските учители по немски език в гр. Мангалия.

„игра на карти“
Театралният проект „Игра на карти“ бе осъществен от първата паралелка с подготовка за немски езикови дипломи в гимназията под ръководството на своята преподавателка Маргарита Гроздева.Най-ценното в този спектакъл е, че той е дело на самите ученици. Те бяха сценаристи, режисьори, музикални оформители, сценографи, художници на костюмите… Г-жа Гроздева бе само консултант и редактор на немския текст.В тази пиеса зрелищността отстъпва на заден план. Акцентите са поставени върху философския смисъл на художествения текст. Отделните сцени са структурирани чрез обединяващите фигури на трима гимназисти, които се срещат на една пейка в парка преди училище.Страхът им от предстоящото контролно по математика е основна тема на техните злободневни разговори.Неусетно тревогите им придобиват по-дълбоки измерения.Идват въпросите за бъдещето, страховете от много по-сериозни и страшни неща. Кошмарните фантазии на тримата младежи се редуват в отделните сцени, където образите са обобщени и символни, защото основно действащо лице е страхът. Човекът играе на покер срещу Властта, Лъжата и срещу собствената си Съвест. В тази рискована игра той лекомислено залага Свободата. Най-голямата ценност се превръща в стока и разменна монета между Доброто и Злото.Човешките чувства и добродетели са застрашени от технизацията, от намесата в биологичните закони, от изкривяването на представите за хуманност. Положителното и отрицателното разменят местата си. Истинските хора, способни да плачат и да се смеят, да мечтаят и да обичат, губят свободата си. Те биват затворени в психиатрия, където ги лекуват от „тежки“ диагнози -емоционалност, състрадателност, любов… Студеният свят ги наказва за това, че са различни, че са нормални…Животът като рискована игра на карти… Тази идея внушава мисълта за огромната отговорност на всеки човек пред бъдещето.Спектакълът бе представен официално за първи път през март 2004 г. пред участниците в тематичен семинар „Работа по проекти в обучението по немски език“. Предпремиерата се състоя в дните преди Коледа 2003 г. и бе посетена от учениците от немските паралелки. Проектът участва и в Международния младежки театрален фестивал на немски език, организиран от „Гьоте-Институт“ през септември 2004 г. в Букурещ.

Author: mkirilova