Първото участие на екип от Добрич в нац. фестивал „Роботика за България“

На 17.06.2017 в Sofia Tech Park се проведе национален фестивал на роботиката с организатори SapLab и ФРГИ. В  началото на годината кандидатствахме и спечелихме по проект „Роботика за България“, благодарение на който получихме комплект легоробот. В гимназията се сформираха два екипа, като в последствие оцеля само един.  През годината всички сформирани отбори от над 50 села и градове в страната работиха на няколко етапа по зададени задачи с точни срокове за изпълнение и бяха оценявани след всеки етап от жури. Екипите бяха разделени на две дивизии А (напреднали) и Б (начинаещи). Като новосформиран екип, нашите участници се състезаваха в дивизия Б. От всички екипи в последния етап бяха отсяти най-добрите 12 екипа от всяка дивизия. Така нашите sArmy имаха възможността да участват на този вдъхновяващ и мотивиращ форум, да се запознаят с много готини ученици и ръководители, да почерпят идеи и да покажат какво са постигнали. Те са първите участници за сега от нашия град на този фестивал.

Атмосферата беше невероятна, организацията перфектна, стресът и адреналинът на ниво! Финансирането беше изцяло поето от организаторите.

Въпреки техническите проблеми, които имаше, екипът се нареди на 6-то място за робоиграта.  Организаторите раздадоха по 5 грамоти и за отборна игра, изследователски проект и рободизайн. Екип sArmy получи две от тях – за отбор и проект. Поздравления за Иммануелла, Траян, Петя, Радо и Цецо! Работиха здраво, за да постигнат тези успехи! Екипът се заканва, че догодина ще бъде още по-подготвен. Не биха отказали спонсорство за закупуване на допълнителни мотори към комплекта, за да може да се изпълнят по-сложни конструкции.

Част от тяхната работа можете да видите ТУК

Поради възрастовото ограничение двама ще трябва да го напуснат  и отсега заявяваме, че наесен си търсим нови попълнения – с хъс за работа, постоянство, отговорност и интерес към програмиране/дизайн/работа по проект.

Те бяха и част от учениците, които се включиха във фестивала на талантите на първи юни, организиран от община Добрич като помощници в работилничката „Занимателно програмиране“ и доставиха на децата на града много настроение, забавление и любопитство към роботиката и технологиите на техния празник.

Екипът работи под ръководството на Мария Кирилова и инж. Георги Георгиев.

текст и фотографии: Мария Кирилова

Author: mkirilova