„Осиновяване“ на паметник

„ОСИНОВИ ПАМЕТНИК” е инициатива насочена към познаване и опазване на историческите старини, не само като паметници на материалната култура, но и като предаване на знание от поколение на поколение, което е свързано с националното ни достойнство, духовност и традиционни български ценности.
Езикова гимназия „Гео Милев“ се включи в тази инициатива като осинови кръст-паметника на загиналите в Добричката епопея при освобождаването на Добруджа през 1916г.
Паметникът е издигнат в чест на българските войски, които водят ожесточени боеве край гр. Добрич на 5-7 септември 1916 г. На мястото, където се намира той воюват бойци от района на градовете Оряхово и Кнежа, както и двете батареи на 5-ти артилерийски полк. За три дни са отблъснати 11 атаки на обединените румъно-руски войски и Добрич е спасен. През 1942 г. по инициатива на учители и ученици от Добричката смесена гимназия „Цар Борис ІІІ“ се събират средства и се издига кръст-паметник в чест на загиналите на това място през 1916г. Откриването става на 15.05.1942г. С времето той е забравен и частично разрушен. Това се отнася и за самата могила. Инициативен комитет от 8 души /д-р Манол Илиев, Николай Балкански, д-р Коста Джелебов, Димитър Пазвантов, инж. Петър Савов, Здравко Щерев, Георги Чунчуков и Александър Алексиев/ поема инициативата за възстановяване на паметника и неговото повторно откриване. В резултат на усилена работа на 6 май 1999 г. в парка за свиждане на бившето поделение 32 050 (авиобаза Добрич) паметникът е открит. След закриване на поделението е преместен в парка до Община Добричка, срещу Обредния дом.
11е-кръст паметник

IMG_3842

Author: mkirilova