Събития във връзка с европейската седмица на програмирането

За трета поредна година ученици от езикова гимназия „Гео Милев“ Добрич се включиха в инициативата MeetАndCode зад която стоят SAP, Haus des Stiftens gGmbH и съответните партньорски организации на TechSoup Европа, както и с посредничеството на ФРГИ.
Повече за инициативата можете да прочетете тук:
https://meet-and-code.org/bg/bg/about
Припомняме, че през 2018г. одобреното към инициативата събитие бе „Роботът на световно“, а през 2019г. бяха одобрени две събития „Дигитална Добруджа“ и „FinchWorld“. Като естествено продължение на придобития опит, през тази година бяха одобрени три събития на теми „Обичай Добрич“, „Рисувай и движи“ и „Видео и добавена реалност“.
Тази година е различна за всички и едно от изискванията на инициативата е срещите да бъдат проведени онлайн. Проведохме ги с ученици от 11 и 12 клас.
Резултатът от събитието „Обичай Добрич“ е малък сайт, изработен почти изцяло от учениците. Започнахме от интерактивна карта, изработена на Google My Maps, с отбелязани обекти(забележителности) в града ни, текст и изображения. Учениците изработиха лога за всеки обект на платформата https://spark.adobe.com/, работиха в споделена среда за писане на кодa на сайта: https://repl.it/@MariaKirilova/LoveDobrich – поставиха съдържание и изображения.
Крайният продукт може да бъде видян ТУК. Чрез един приложен проект се опитахме да представим най-значимите обекти в града ни и да ги представим чрез лога, така както ние ги виждаме. В същото време работихме като екип в общ проект и писахме HTML и CSS код.

[rl_gallery id=“5415″]
Събитието „Рисувай и движи“ имаше за цел учениците да видят трудния път на анимиране чрез код. По време на събитието учениците работиха в платформата https://www.photopea.com/ , подготвиха мрежа за кадри и изработиха по минимум три кадъра на една анимация. Готовите спрайтове анимирахме и публикувахме тук.
[rl_gallery id=“5383″]
„Видео и добавена реалност“ е събитие, което запозна участниците с виртуалната и добавената реалност. Работихме с помощта на платформата blippar.com в частта студио blipps.blippar.com. За да изпробват създаденият проект учениците инсталираха приложението на своите мобилни устройства на Android.

Участието в инициативата Meet and Code дава възможност за популяризиране на науката и технологиите, дава възможонст на участниците да навлязат в света на програмирането по интересен начин.
Информация и материали за всички събития по инициативата можете да видите тук.
текст: Мария Кирилова

Author: mkirilova