+добави в любими.ком
BGtop.net *Гласувайте за този сайт!!!*

Южна Добруджа е разположена в Североизточна България. Характерна и уникална част на добруджанското крайбрежие е редуването на влажни и степни зони, което го прави особено интересно. Била е привлекателна за живот и в античността.

Най-старото уседнало население доказано от археологията тук е от късният неолит. Древните обитатели на Добруджа са тези създали първото обработено злато в Европа намерено във Варненският халколитен некропол, те са съградили знаковото за европейската културата селище открито на Острова в Дуранкулашката лагуна.

По-късно с тях се смесват северни конни народи и образуват етноса на траките от който Добруджа обитават предимно гетски племена. През време на гръцката колонизация VI век пр. Хр. гърците установяват опорни пунктове по крайбрежието на Черно море и основават тук колонии.

През V век пр. Хр. в областта навлизат скити, а след тях сармати, кимерийци и келти, в 513 пр.н.е. оттук минават походите на персите срещу Скития. В античността тези земи са част от най-значимата тракийска държава - Oдриското царство, а през I век пр. Хр. са завладени от римляните (които ги включват в провинция Мизия, а след разделянето и- Долна Мизия) като част от Римската империя и по-късно в източният и дял наричан днес Византия.

Copyright 2009 Михаел Михалев. Всички права запазени.