Ден на европейските автори

По инициатива на Европейската комисия и с подкрепата на Националната агенция на страните членки, на 27.03.2023 за първи път се отбелязва Деня на европейските автори. Крайната цел е насърчаването на четенето сред младите хора.

Езикова гимназия „Гео Милев“ – Добрич участва с поредица инициативи.

Гост на 10 „В“ клас, поканен от г-жа Павлина Станкова, бе доц. д-р Христо Боев, преподавател по американска и английска литература в ШУ „Епископ Константин Преславски“ и преводач от английски и румънски. Христо Боев прочете стихотворения на английски от Рупърт Брук, представи и свой превод от английски на български пред ученици от 10в клас, които също участваха активно в мероприятието, представяйки стихове от съвременни английски поети, както и презентации на биографии и творби на класици. 

Ученици на Дияна Боева, учител по български и литература, представиха поетичен рецитал на трима съвременни български поети: Екатерина Йосифова, Азиз Таш и Мартин Петков. Доц. д-р Христо Боев прочете откъси в оригинал на романа „Асансьорът“ на румънския автор К. Г. Балан, който е превел на български; също така откъс от превод на френски на Мари Врина-Николов на романа „Писма за оригами“ от Дияна Боева, както свой превод от български на английски на Петя Дубарова („Щастие“). 

Зачитайки разнообразието от езици в Европа, както и неприкосновеността на майчиния език – Дамла, ученичка от десети клас, прочете на турски език стихотворение на Екатерина Йосифова в превод на Хюсеин Мевсин, а осмокласникът Берк прочете стихотворение на Азиз Таш, поетът е и преводач от персийки. В четенето участваха близо тридесет ученици от осми и десети клас. Събитието бе открито с химна на Европа – „Ода на радостта“, която бе изпята от трима десетокласници на немски език със съпровод на пиано. 

Като продължение на инициативата ще бъде четенето на откъси от европейска проза с акцент върху централноевропейски автори, споменаваме авторите и преводачите: Кристина Тот (прев. от унг. Нели Димова); Йоана Първулеску (прев. от рум. Христо Боев); Петер Надаш (прев. от унг. Николай Бойков и Светла Кьосева); Меелис Фриедентал (прев. от естонски Дора Янева – Медникарова); Юрий Андрухович (прев. от укр. Албена Стаменова); Любко Дереш (прев. от укр. Райна Камберова); Сергей Лебедев (прев. от руски Денис Коробко); Лаура Виноградова (прев. от латвийски Милен Митев); тази инициатива ще се осъществи в групата по творческо писане на Дияна Боева. 

В 11 „А“ и 11 „Б“ клас гостува Владимир Великов, бивш възпитаник на гимназията, випуск 1998/99. Той е следвал в България и Германия  – немска филология и информатика. На учениците беше прочетен откъс от книгата на Ханс-Херман Хопе  „Кратка история на човечеството. Възход и падение“ на немски език, където учениците се конфронтираха с познати и често употребявани, но невинаги разбираеми понятия като демокрация, монархия, държава и право. Учениците от своя страна избраха да прочетат на госта откъси от романа „Четецът“ на Бернхард Шлинк, отново на немски език. 

В 11″Г“ клас, при г-жа Камелия Титева,  гостуваха Геновева Балчева- Дуте, бивш възпитаник на гимназията, випуск 1999/2000 и нейният съпруг Ян Дуте. Д-р Балчева е завършиха ЕГ с профил английски и френски език, а след това дентална медицина в МУ-София. Понастоящем е изключително успешен стоматолог и преподавател в МУ-Варна. Геновева и Ян прочетоха откъси от „Малкия принц“ (Le Petit Prince), беше представена биографията на автора. Учениците задаваха въпроси на гостите за любимите им автори и коментираха как се говори френски в различните франкофонски държави. 

Гост на г-жа Мирослава Малева, в 9 „В“ и 9 „Б“ клас, беше Виталий Зарков, управител на издатлска къща. Той разказа на учениците за професиите в книгоиздателския бизнес и колко време отнема, за да се публикува един ръкопис. Учениците задаваха въпроси за най-търсените професии в книгоиздаването и за и какво е мястото на книгите в съвременните медии. Г-н Зарков си припомни годините в Езикова гимназия, защото и той е възпитаник на нашето училище с профил немски език. 

Учениците участваха в своеобразен литературен празник на няколко европейски езика: български, немски, английски, френски, румънски и турски. 

Благодарим за съдействието и присъствието на директора на Езикова гимназия г-жа Миглена Василева, както на гостите ни – доц. д-р Христо Боев, Владимир Великов, Виталий Зарков, д-р Геновева Балчева, дм и Ян Дуте за интересните разговори. 

Author: mkirilova