Европейска седмица на програмирането

Щастливи сме да се включим в Европейската седмица на програмирането като организираме ден с лекции и практика в Езикова Гимназия „Гео Милев“. За сега това е единственото събитие в Добрич по този повод.

Какво представлява инициативата?

„Програмирай –  превърни идеите си в реалност“. Tова е мотото на Европейската седмица на програмирането, която ще се проведе в цяла Европа от 11 до 17 октомври 2014 г.

Технологията е част от нашия живот, а да знаеш основите на програмирането и писането на изходен код на програми е като да знаеш да четеш в 21 век – базова грамотност, която същевременно учи на решаване на проблеми, колективна работа и креативност.

Европейската седмица на програмирането е подкрепена от еврокомисарите Нели Крус по цифровите технологии и комисар Андрула Василиу за образованието и културата. Те заедно изпращат писмо до министрите на образованието на страните от ЕС с призив да насърчат децата да участват в Европейската седмица. Според тях популяризирането на уменията по програмиране в Европа е част от решението на проблема с младежката безработица. В близко бъдеще за много работни места ще са необходими основни умения по програмиране.

Как ние ще отбележим Европейската седмица на програмирането?

На 12.10.2014г. неделя от 10.00 часа в 20 кабинет ще се проведат лекции, практикум, демонстрации, дискусии. Каним всички- начинаещи и напреднали, учители и ученици от Езикова Гимназия. Не е нужно да сте програмисти, а просто да Ви вълнува. Повече информация можете да прочетете ТУК.

Заявяване на присъствие направете ТУК.

Ако има и други желаещи лектори, нека се свържат с нас:

  • Александър Игнатов- 10 д клас
  • Веселин Стоянов – 12 д  клас
  • Мария Кирилова – учител по Информатика и ИТ

П.П. А след като срещата ни приключи- ето и малко снимки.

Author: mkirilova