Учител от ЕГ в ЦЕРН

От 05.10 до 09.10 Мария Кирилова – учител по Информатика и ИТ в ЕГ бе на квалификация в ЦЕРН. Тя е третия учител от училището, част от подобно обучение след физиците Дарина Даскалова и Атанас Атанасов и първия информатик. Разказ в първо лице:

Групата учители от цялата страна бе подбрана след конкурс на МОН.

Европейският център за изследвания в областта на физиката на елементарните частици е разположен на границата между Швейцария и Франция, близо до град Женева. Обучението включваше тежка програма от лекции, водени от български учени, посещения в комплекса, водени от българи работещи в ЦЕРН и лабораторни упражнения. Ръководител на българските групи е Свежина Димитрова – директор на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник” във Варна. Почувствахме се горди от участието на България в този грандиозен проект и присъствието на многото успели българи, част от които представляват други държави.

Какво търсят учителите по информатика в ЦЕРН? Вярно е, че експериментите, които се провеждат там се стремят да отговорят предимно на физични въпроси, но за да достигнат до отговорите, имат нужда и от инженери и програмисти. Разказваме на учениците в 8 клас къде е създаден WWW. Успяхме да видим с очите си мястото, където това се е случило. В компютърния център са разположени изложбени зали, показващи историята на компютърната техника с експонати и изключително интересни информационни табла. Можахме да видим къде се съхранява голям обем от информацията, която се събира от  провеждането на експериментите – около 30РВ за година. Разказаха ни какви видове кабели се използват и проблеми, които възникват. Обясниха ни какво представлява GRID – а на ЦЕРН и какви ресурси можем да предложим на учениците, за да научат по интересен начин за това невероятно място за правене на наука.

Информационните екрани с данни от експериментите в реално време са навсякъде, дори в ресторанта.

В ЦЕРН има невероятни хрумвания – улиците са с имена на учени, техни мисли висят тук и там из залите, могат да се видят много карикатури по вратите или стените, както и красиво оформени информационни табла и демонстрационни модели. Idiasquare пък е като инкубатор за иновативни идеи на студенти от цял свят, които да имат приложения извън ЦЕРН в нашия живот. В S’cool лабораторията правихме интересни експерименти, които се предлагат и на ученическите групи по време на техните посещения.

Изобщо… ЦЕРН е едно магнетично за наука място в пряк и преносен смисъл :), а природата деликатно допълва до пълно съвършенство.

Ето и презентацията, която представих днес на събитието „Достъпно програмиране“ – част от инциативата Европейска седмица на програмирането:

Използвани са предоставени материали по време на лекциите и лични снимки.

Author: mkirilova