Езиковци на национално състезание по ИТ, визуални изкуства и програмиране

На 20-22.04.2018 в Девин за осма поредна година се проведе националното състезание за визуални изкуства, технологии и програмиране „Аз мога тук и сега“ в гр. Девин. За поредна година ученици от езикова гимназия Добрич участваха в различното в много отношения състезание и по традиция се представиха на много високо ниво. Състезанието е различно от една страна с това, че задачата се научава в деня на състезанието и учениците в рамките на деня изработват продукти в различни категории. Другото, което прави състезанието различно е, че жури и ментори са изцяло от бизнеса, хора работещи в областите от съответните категории. И третото и не на последно място са лекциите, разговорите, коментарите които жури и ментори провеждат със всички участници, които доближават състезанието до уоркшоп.

Тази година групата ни се състоеше от двама участници в категория Презентации, двама в категория Графичен дизайн, четирима за Видеоклип (един от които от ПМГ), трима за Фотография, двама в редизайн на сайт и един в категория програмиране. Тази година 9 от участниците ни участваха благодарение на стипендии, които лично Кристалин Чавдаров раздаде на похода на вдъхновителите в гр. Добрич, който се проведе на 16.03.2018 в младежки център и беше отворен за ученици от целия град. Останалите участници поеха своите разноски по участието. Получихме съдействието на училищното настоятелство и училищния парламент. Но дори събраните на благотворителен бал средства не достигат за за всички изяви на талантливите езиковци и моето мнение е, че общността в Добрич дължи подкрепа на тези деца.

А резултатите показват, че младежите ни работят здраво, имат цели и бъдеще. От 14 участника нямаме такива, които не са в топ 10 в своите категории.

Жана Иванова не само направи добра презентация за робота София, но я представи по регламент като истински оратор и бе оценена на второ място в категория „Презентации“.

Яна Стоянова, която получи поздравления за изключителните си илюстраторски умения от журито и менторите бе оценена като първа в категория Графичен дизайн при много силни конкуренти. Тяхната задача бе да направят меню на баничарница, работеща по здравословни рецепти и рекламно ФБ съобщение за баничарницата. Неда Колева в същата категория впечатли по време на разговорите с познанията си по история на изкуството, методи и техники на рисуване. Следва да отдадем заслуженото и на техния учител по рисуване в Младежки център, който ги подготвя. Моята роля беше по-скоро да им покажа още едно средство за изява на техния талант.

Кристиан Рачев оформи с участник от Русе екип в категория Програмиране с ироничното име „Поне опитахме“. Това не им попречи да са безапелационни победители сред участниците от НПМГ и МГ-та от други градове. С Кристиан сме работили заедно от 8 клас, като от миналата година той посещава часове за подготовка при г-н Веселин Заимов.

В категория Видеоклип Стефан Аврамов – ученик от ПМГ Добрич взе трето място. Категория Видеоклип и Фотография си помагаха взаимно за реализиране на идеите. Стефан е благодарен за актьорската игра на Явор и Михаил в неговата работа.

Всички дванадесетокласници в топ 10 получават правото да продъжат образованието си без приемен изпит в пловдивски университет и технически университет, а от нашата група това са Стефа, Явор и Искрена.

В това състезание всъщност винаги всички са победители – с контактите които осъществяват, със съветите и градивните критики, които получават и възможностите, които им се отварят. Аз съм изключително доволна от всеки един участник. Някои от тях нямаха вяра в себе си че могат и се доказаха, други откриха нови форми на изява, трети получиха ласкави коментари за уменията си.

ръководител: Мария Кирилова

 

Author: mkirilova