Ученици посетиха АЕЦ Козлодуй

Амбициозните ученици от ИУЧ Физика на ЕГ ‘‘Гео Милев‘‘- Добрич посетиха АЕЦ Козлодуй с образователна цел. Заедно с техния ръководител г-н Атанас Атанасов по предварително изготвена програма посетиха информационния център, симулатора и демонстрационната зала.  Там имаха възможност да се запознаят с историята, принципа на работа и  значението на централата в енергиен, стратегически и интелектуален план. Професионалисти им представиха възможностите за обучение по специалности, студентски стипендии и предложиха реализация в АЕЦ Козлодуй. В централата има възможност за обучаване на бъдещи кадри, които имат желанието да работят там.

При голям интерес протече и посещението в симулатора където на учениците беше предоставена възможност да се справят с  ‘‘аварийна‘‘ ситуация. Бяха разгледани различни възли и детайли от централата. През цялото време учениците задаваха  много въпроси, на които лекторите отговаряха с удоволствие. На всички  им направи приятно впечатление грамотността, която групата демонстрира по отношение работата на АЕЦ. Времето се оказа малко за големия интерес и затова учениците и лекторите си обещаха нови срещи ! Посещението в АЕЦ  предизвика чувство на национална гордост и самочувствие, защото показа, че можем да поддържаме и експлоатираме на световно равнище ,напълно безопасно, такъв мащабен технологичен и производствен обект!

Възползвайки се от възможността,  геомилевци посетиха националния музей „Параход Радецки‘‘, където се запознаха с родолюбивото дело на революционера Христо Ботев. Учениците се върнаха с много нови знания и отлични  впечатления от град Козлодуй.

Автор: Дамла Танер и Стефани Янакиева

Златен медал на Национално състезание за ключови компетентности по природни науки

Златен медал на Национално състезание за ключови компетентности по природни науки

   Красимир Петров Маргаритов от IX В клас спечели златен медал в отборна надпревара по ключови компетентности по природни науки, която се проведе в Силистра на 28- 30.06 2024г. Езикова гимназия „Гео Милев“ традиционно участва в състезанието и се представя достойно....

повече информация