ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ОТБЕЛЯЗА ДЕНЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ АВТОРИ

За втора поредна година в ЕГ „Гео Милев“ – Добрич се проведе Денят на европейските автори. Стотици подобни събития се организираха на 25. март в училища, библиотеки и книжарници в 40. държави. Този ден популяризира европейските автори, четенето и преоткриването на света на книгите от по-младото поколение.

„Нашият Ден на европейските автори не премина по план, но това предизвикателство ме накара да импровизирам и се получиха изключително приятни часове. Аудиокнигата в комбинация с илюстрации дадоха тон за четене, а после се включиха и учениците от 9. клас“ – сподели г-жа Лиляна Лазарова, учител по немски език. „Макс и Мориц“ и „Двойната Лотхен“ успяват да събудят интерес дори и у най-скептичните.

Гост в 12 „г“ и 11 „д“ клас беше Петър Демирев – бивш възпитаник на ЕГ „Гео Милев“. Петър Демирев е завършил висшето си образование в Парижкия университет, а сега работи в частна фирма. Той избра да прочете текст на известен френски журналист, посветен на домакинството на Париж на Олимпийските игри през лятото на 2024. Учениците участваха в дискусия за любимите си спортове и за значението на олимпийското движение. В края на часа преподавателят по испански Симеон Петров и Петър Демирев демонстрираха пред учениците сходството на двата езика чрез съвместен кратък коментар на проведеното мероприятие.

За поредна година 11 „в“ и 11 „д“ посрещнаха Деня на европейския автор с ентусиазъм и настроение. „Отново наш гост – сподели г-жа Павлина Станкова –  бе доц. д-р Христо Боев, преподавател по английска и американска литература и преводач от английски и румънски“. Доц. д-р Христо Боев представи пред учениците двама автори, които пишат автофикция: Рейчъл Къск и Карл Ове Кнаусгаард. Учениците бяха провокирани с упражнение: създаване на текст по непосредствено преживяно. Онези от тях, които изучават френски, четоха на глас от „Малкият принц“ на Екзюпери, както и откъс на френски от „Непокорни“ на Цветан Тодоров.

Денят на европейските автори завърши в късния следобед с учениците на г-жа Дияна Боева от девети и единадесети клас в Кабинета по съвременна българска литература „Георги Марков“. Гост бе отново доц. д-р Христо Боев, който прочете стихотворение на Джон Кийтс, откъс от „Малкия принц“ на френски език; свой превод на английски на „Цената на доверието“ от Станка Пенчева, както и откъс на румънски от романа „Паяжината на паяка“, който е превел на български език. С поезия на испански се включи и г-н Симеон Петров. Учениците участваха активно с прочит на стихотворения от съвременни български автори.

Ръководството на ЕГ „Гео Милев“, организаторите и учениците благодарят на своите гости и всички участници в този важен за Европа ден – на литературата и автора, ден, който провокира не само към четене, но и към критически мислене.

Да чуем Джон Кийтс, „La Belle Dame sans Merci“, чете доц. д-р Христо Боев: https://www.youtube.com/watch?v=OAjzH6S3SBk

Отбелязване на деня на числото Пи в ЕГ“ Гео Милев“

Отбелязване на деня на числото Пи в ЕГ“ Гео Милев“

На 14 март ЕГ “Гео Милев“ ,гр. Добрич се включи по малко по-различен начин в отбелязването на Световния ден на числото Пи. Екипът на Обединението по математика и информатика съвместно с учениците от ИУЧ-Математика 11 клас проведе във всеки клас математическо...

повече информация
В Езикова гимназия „Връстници обучават връстници“ по НП „Превенция  употребата на наркотични вещества“

В Езикова гимназия „Връстници обучават връстници“ по НП „Превенция  употребата на наркотични вещества“

Екип от деветокласници от ЕГ „Гео Милев“ в Добрич - доброволци по Национална програма за превенция употребата на наркотични вещества в училищна среда „От връстници за връстници“ стартира своето участие. Целта на програмата е предотвратяване на употребата на...

повече информация