Литературно- творчески конкурс

На заседание на Учителския съвет от 16.01.1974 г. в гимназията се учредява награда „Гео Милев“ за ученическо литературно творчество, художествен превод от руски на немски език и за литературно-критическо съчинение.Първа носителка на литературната награда „Гео Милев“ е Вяра Пасева – 10Г клас. Издаването на брошура с най-добрите произведения се превръща в традиция. Литературният конкурс „Пламък“ се провежда в рамките на патронния празник на ЕГ „Гео Милев“ и предизвиква интерес у хуманитарния тип ученици.Това е един от духовните празници на гимназията, който обаче е предшестван от много предварителна работа – събиране на ученическите творби, отсяване, изработване на традиционната за конкурса книжка.Обикновено има два раздела – поезия и проза, но учениците могат да участват и с литературна критика върху тези творби. Самото провеждане е под формата на дискусия, като накрая се отличават най-добрите.

Освен традиционните първа, втора и трета, има и голяма награда, наречена „Гео Милев“.През последните години творбите на децата и тийнейджърите, взели участие в конкурса, са най-вече от междинните жанрове – импресии, есета, лирическа проза.И като че ли интересът към подобен тип занимания все повече намалява, но този конкурс остава една възможност за хората, които обичат словото, да се съберат и да намерят общ език, защото целта не е да се търси масовост, а да се стимулират онези, за които литературата наистина е начин за общуване!

Ето някои от книжките, издавани през годините:

2010г.
2009г.
2008г.
2007г.
2006г. Юбилейна книжка „35- години Езикова Гимназия Гео Милев“

Седмицата, посветена на патрона на училището, се превръща в един от най-вълнуващите моменти от училищния живот. Така е и до днес.

Отбелязване на деня на числото Пи в ЕГ“ Гео Милев“

Отбелязване на деня на числото Пи в ЕГ“ Гео Милев“

На 14 март ЕГ “Гео Милев“ ,гр. Добрич се включи по малко по-различен начин в отбелязването на Световния ден на числото Пи. Екипът на Обединението по математика и информатика съвместно с учениците от ИУЧ-Математика 11 клас проведе във всеки клас математическо...

повече информация
ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ОТБЕЛЯЗА ДЕНЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ АВТОРИ

ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ОТБЕЛЯЗА ДЕНЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ АВТОРИ

За втора поредна година в ЕГ „Гео Милев“ – Добрич се проведе Денят на европейските автори. Стотици подобни събития се организираха на 25. март в училища, библиотеки и книжарници в 40. държави. Този ден популяризира европейските автори, четенето и преоткриването на...

повече информация