Ученици от ЕГ на учебно посещение в Германия

Учениците от ИУЧ Биология и здравно образование бяха поканени да участват в практическо обучение в Институт Хелмхолц в гр. Брауншвайг ( https://www.bios-braunschweig.de/ueber-bios/bildergalerie.html) в периода 23-28.09.2023. Нашите ученици и ръководителят им г-жа Венкова посетиха Лабораторията по биотехнологии към института. Те се присъединиха към германска група ученици и заедно с тях работиха по практически задачи по биохимия – екстракция на ДНК, микроскопиране, както и ензимна активност – излседване на действието на ензими при различни условия на средата. Обучението беше проведено едновременно на немски и английски език.

Ето какво споделят учениците за престоя си в лабораторията:

Кристина Кирилова, 11г клас: “ Научих много и обогатих своите познания. … Смятам, че за всички беше доста интересно. Постарахме се да вложим най-доброто от себе си.

Венета Вълкова, 11г клас: „Пъвроначално бя притеснена, че няма да мога да се спрявя със задачите. Но учителите много ни помогнаха, защото обясняваха всичко стъпка по стъпка. … Преди да отида в Германия си мислех, че немският език е много труден. След прекараната седмица в Брауншвайг се убедих, че езикът много ми допада и сега го уча с по-голямо желание. 

Доника Димитрова и Любомира Георгиева., 11а клас: „Преживяването беше страхотно. Научихме много нови неща и участвахме в провеждането на лабораторни експерименти, в които успяхме да използваме вече придобитите знание. Също имахме възможност да се запознаем с нови хора и да упражняваме езика в естествена среда.“ 

В ЕГ вече става традиция наши ученици с интерес към природните науки да посещават научни институти в Германия. Може да видите какво написаха за нас колегите от Институт Хелмхолц след посещението на предишната ни група в гр. Лайциг на линкa:

https://www.ufz.de/index.php?de=45321

Ежегодно природните науки в гимназията привличат учениците при избора на трети и четвърти профилиращ предмет. Статистиката за успеваемостта и професионалната насоченост на учениците ИУЧ по биология и химия от випуск 2023 е следната – 65% от учениците са приети в специалности в медицински университети в България и чужбина, а останалите са избрали други научни направления.

Извънкласните форми по природните науки в гимназията са занимания по интереси – Клуб по практическа биология „Биофокус“ и Клуб „Приложна физика“, както и група за подготвка за олимпиада по Биология и здравно образование.

Отбелязване на деня на числото Пи в ЕГ“ Гео Милев“

Отбелязване на деня на числото Пи в ЕГ“ Гео Милев“

На 14 март ЕГ “Гео Милев“ ,гр. Добрич се включи по малко по-различен начин в отбелязването на Световния ден на числото Пи. Екипът на Обединението по математика и информатика съвместно с учениците от ИУЧ-Математика 11 клас проведе във всеки клас математическо...

повече информация
ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ОТБЕЛЯЗА ДЕНЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ АВТОРИ

ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ОТБЕЛЯЗА ДЕНЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ АВТОРИ

За втора поредна година в ЕГ „Гео Милев“ – Добрич се проведе Денят на европейските автори. Стотици подобни събития се организираха на 25. март в училища, библиотеки и книжарници в 40. държави. Този ден популяризира европейските автори, четенето и преоткриването на...

повече информация