Събития пред прага на европейската седмица на програмирането 2023

Тази година отбелязването на европейската седмица на програмирането ще бъде от 7 до 22 октомври. В ЕГ го правим от 2014 година без прекъсване.

За да дадем добър старт, вече започнахме с дейностите.

Днес ученици с интерес към програмирането се срещнаха с Виктор Генчев – съсобственик на компания VISTE за изработване на онлайн магазини и Веселин Заимов – утвърден програмист, който стартира четвърто двугодишно обучение на ученици.

Виктор Генчев зададе въпроси на учениците, за да се ориентира колко от тях знаят какво искат да правят в бъдеще, разказа за пътя на компанията им от началото до сега. Веселин Заимов представи състоянието на ИТ сектора, търсенето и конкурекцията от ИТ специалисти, отговори на въпроси на учениците, свързани с ChatGPT.

Срещата съвпадна с деня на информационното общество, ден на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика 4.10 – рождена дата на Джон Атанасов. Денят е обявен за такъв от правителството в България през 2007г.

На срещата присъстваха предимно ученици от ЕГ „Гео Милев“, но и ученици от ПМГ „Иван Вазов“ и СУ „Д. Талев“. Обучението на г-н Заимов стартира официално на 10.10 от 15:00 часа.

От тази седмица връчваме и сертификатите по европейска дигитална рамка по проект Образование за утрешния ден, на учениците които са преминали успешно през обучението през миналата година.

Предстоят планирани одобрени събития по проект meet and code, за които ще разкажем в следващи публикации.

 

Отбелязване на деня на числото Пи в ЕГ“ Гео Милев“

Отбелязване на деня на числото Пи в ЕГ“ Гео Милев“

На 14 март ЕГ “Гео Милев“ ,гр. Добрич се включи по малко по-различен начин в отбелязването на Световния ден на числото Пи. Екипът на Обединението по математика и информатика съвместно с учениците от ИУЧ-Математика 11 клас проведе във всеки клас математическо...

повече информация
ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ОТБЕЛЯЗА ДЕНЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ АВТОРИ

ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ОТБЕЛЯЗА ДЕНЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ АВТОРИ

За втора поредна година в ЕГ „Гео Милев“ – Добрич се проведе Денят на европейските автори. Стотици подобни събития се организираха на 25. март в училища, библиотеки и книжарници в 40. държави. Този ден популяризира европейските автори, четенето и преоткриването на...

повече информация