Игра „Петанк“ за класовете, изучаващи френски език

Сподели: Facebook

На 29.06.2022 се проведе първи Франкофонски турнир по петанк на ЕГ „Гео Милев“. Домакин на турнира беше ТК „Добруджа“. Играта „петанк“ произлиза от Южна Франция и в страната е със статут на национален спорт. Играе се на правоъгълна чакълеста настилка с размери 5 на 15 метра. Използват се метални топки, които тежат около 700 грама. Началото на играта се поставя с хвърлянето на едно малко дървено топче, което се нарича кошонет (буквално прасенце). Кошонетът трябва да се хвърли на разстояние минимум 5 метра от началния кръг. Двата отбора хвърлят топките си, като целта е да се хвърлят максимално близко до кошонета. 

В първото издание на турнира взеха участие представители на паралелките от 8, 9 и 10 класове на ЕГ „Гео Милев“, в които се изучава френски език. Те се разпределиха в шест отбора от по трима души (триплети). Състезанията бяха много оспорвани и емоционални. Финалният мач продължи най-дълго, защото играчите обмисляха специални стратегии на игра.  Купата на турнира и грамота за първо място баха спечелени от Андреа Андреева, Цвета Никова (9д) и Венци Желев. Второ място заеха Симона Петрова, Азра Нуредин, Михаела Недева (9д). Михаела спечели и индивидулана награда за най-техничен играч. Трето място заеха Славян Паскалев (10г), Виктор Петров, Мила Янева (8г) и  Владимир Савов (9д). Славян получи и грамота за най-сърцат играч. Четвърто място и приз за най-грациозен отбор взеха Деница Ганчева, Дария Георгиева (10г) и Йоана Вълчева (9д).

Специални благодарности на г-н Юри Дойчев за госпоприемството и помощта при съдийстването.  

Ние, от ЕГ „Гео Милев“, сме убедени, че докосването до културата и обичаите на една държава спомага за по-лесното усвояване на езика на тази държава. Затова подновяваме традициите на франкофонските празници в гимназията. От следващата учебна година те ще се подновят като дни на романските езикци – испански и френски спортни празници, кулинарни вечери и викторини. 

Author: mkirilova