Успехи по ИТ на ученици от ЕГ през последните два месеца

През последните два месеца берем плодовете на усиления труд през годината.

На 14.05.2022 се проведе националният кръг на олимпадата по ИТ. Тази година гимназията представиха 12-класниците Самуил Георгиев от 12е и Християн Димитров от 12а в категория „Големи обеми от данни“. Самуил бе в екип с Илиян от ПМГ и се класираха 5-ти, а Християн бе в екип с Делян от ЧСУ „Леонардо“ и проектът им се класира 9-ти. Сами и Християн са с много добри индивидуални оценки.

По-рано Самуил и Илиян бяха допуснати до нац. конкурс организиран от БАН „Млади таланти“, а от УчИМИ 22 ученическа секция на СМБ се върнаха с медал и грамота за отлично представяне.

Теодор Станчев – в челната десетка сред фотографите на състезанието „Аз мога тук и сега“

На 04.06.22 в гр. Девин се проведе националното състезание по ИТ и визуални изкуства „Аз мога тук и сега“. Тази година участниците бяха 447 от 47 населени места. Въпреки изключително силната конкуренция, Теодор Станчев от 9в клас се класира 5-ти в категория Фотография. Теодор впечатлява не само с умения с фотографска техника и светлина, но и с проницателност и интересни идеи, което в случая беше решаващо. Така ЕГ отново защити уважението на организаторите, спечелено от отличните представяния през почти всички години на провеждане от първото издание на състезанието до сега.

Симона Стефанова, София Митева 9г клас

В същия ден онлайн се състоя и националният турнир „ИТ свят“. В него участие взеха Симона Стефанова и София Митева от 9г клас. Проектът на момичетата, регистриран в категория „Уеб сайт Писан код“, впечатли журито със сложността си и бе служебно преместен в категория „Интернет приложения“, където му беше присъдено 1-во място. През март проектът на момичетата бе на 1-во място и в областния кръг на олимпиадата по ИТ, предложен за национален кръг. Той представлява игри, свързани с епохата на Ренесанса, рисуван изцяло от София и програмиран от Симона.

На 18.06.2022 бе последната ни за тази година изява на национално ниво. В гимназията от есента бяха сформирани два екипа по Роботика в клуб по проект „Занимания по интереси“, които работиха по програма „Роботика за България“. В три кръга екипите предаваха задачи в четири различни направления. Финалната задача класира и двата екипа за участие в националния фестивал тази събота. Това е третото класиране на екипи от гимназията на национален фестивал, като училището е първото в града ни, включено в програмата – от 2015 г.

Екипите sArmy и BrokenBricks по ардуино и легороботика към ЕГ „Гео Милев“

Екип Broken Bricks е в състав Виктория и Никол от 8а и Халил и Ивайло от 8в клас. Учениците участват за първи път, но заради опитния ментор попадат в дивизия Premier – с най-опитните отбори с EV3. Въпреки това те успяха да се отличат сред най-добрите за Робо дизайн, а именно конструкция и програмиране на робота.

Екип sArmy се състезава в новосформираната категория Arduino, най-тежката, без ограничения за ученическа възраст. Съставът на екипа е миналогодишният успешен екип в дивизия Premier. Припомням за тяхната поощрителна награда през миналата година от „Роботика за България“ и наградата за проект от Граждани+. Теодор от 10г, Мартин и Преслав от 10д, Николай Казаков от 10в, Атанас от 11д и Михаела от 11г взеха три отличия – за отборна игра, изследователски проект и Робо игра. Това им донесе и трето място в крайното класиране в тяхната категория. В атрактивната част – демонстрация на робоиграта sArmy се оказаха дори първи. Наградени бяха и за най-креативен пост със снимка. Приятелството, което създадоха с най-добрите в ардуиното от ПГ „Асен Златаров“ Видин им донесе още положителни емоции от фестивала. Със сигурност всички класирани са победители, успяха да изживеят един вълнуващ ден с роботика, екипност, много изненади, нови запознанства и приятни изживявания, мотивираха се за участие догодина.

Изключителните ученици в езикова гимназия доказват, че когато имаш желание и мотивация всичко се постига. Езиковите профили отварят врати, а учителите задвижват енергията и правят така, че нещата да се случват!
Още много случки по ИТ си пожелаваме, удовлетворени от постигнатото!

Мария Кирилова – преподавател по ИТ

Author: mkirilova