Успехите на езиковци по информационни технологии за 2014/2015г.

Учебната 2014/2015 г. беше изключително успешна за езиковци по ИТ.

На 25-26 април се проведоха две престижни национални състезания.

DSC_0151Hационалното състезание за уеб разработване WEBLOZ се проведе на за IX пореден път.

Състезанието се провежда в два кръга. Първият кръг е виртуален. В него се оценяват проектите от комисия. Вторият кръг се провежда в Спа-комплекс “Островче” близо до гр. Разград, като проектите се защитават на живо от създателите им пред тричленно жури за съответната категория.

На финала бяха допуснати общо 40 проекта в четири категории, сред тях и 4 проекта на ЕГ „Гео Милев” се класираха в следните категории:

 • 2 място за Константин Енев и Павел Пеев в категория „Уеб сайт“ (5-8 клас) на тема ИТ-Иновации.
 • 2 място взе Ния Митева в категория Уеб сайт (9-12 клас) с проект за Куклен театър в Добрич.
 • 3 място се класира Веселин Стоянов в категоря Уеб програмиране (9-12 клас) с приложение Система за следене на работа „TrackMyDuty“.
 • 5 място за Николета Стефанова и Никола Картелов в категория „Уеб сайт“ (9-12 клас) с проект на тема „Център за защита на приподата и житотните“.

Екипът, на Николета Стефанова, грабна специалната грамота за „Най-добър прогрес“. Отборът се казваше „Лютеница със сирене“ и проектът, който разработи, беше софтуер за контролно в реално време.

Учениците бяха подготвени от преподавателите Мария Георгиева и Мария Кирилова.

Грамотите и наградите бяха връчени от организатора на уеб надпреварата и управител на фондация „Технология за младите“ Тихомил Кулев.

Националното състезание за ИТ, визуални изкуства и програмиране „Аз мога тук и сега“ се проведе за пета юбилейна година.

Ученици от ЕГ участват в състезанието от първото му издание, както и във всички издания на Супер лятна академия. Всяка година участниците се увеличават все повече. През тази година те бяха около 400. Учениците получават задача в деня на състезанието, която трябва да изпълнят за определено време. Така показват, че могат тук и сега.

По традиция имахме представители с медали, а тазгодишните медалисти са:

DSC_0185DSC_0198DSC_0141

 • Ненко Илиев от 10д клас с 1-во място на екипа му в категория програмиране. Тяхната програма бе единствената, която победи тестовата програма на журито.
 • Велизар Костадинов от 12д клас с 2-ро място в категория Видеоклип. Едно момче с много таланти и идеи, което се занимава с видеоклипове едва от 6 месеца, а след състезанието сподели, че е реализирал едва 10% от идеите си за състезателната задача.
  Разгледайте неговия канал.
 • От участниците в Графичен дизайн – Благовеста Обретенова от 10г клас се класира в топ10.

Останалите участници също се представиха достойно при голямата конкуренция от математически гимназии и такива с профил.

Учениците са подготвени от Мария Кирилова – учител по Информатика и ИТ в Езикова гимназия „Гео Милев“.
Пътувахме заедно с участниците от ПМГ Добрич, които също грабнаха два медала и името на града ни се чу много пъти по време на награждаването.

Всички създадоха контакти, приятелства, хубави емоции и покана за участието в Супер лятна академия, снимаха се с идолите си – Светлин Наков, Кристалин Чавдаров и други успешни личности, които бяха част от събитието.

Националан олимпиада по Информационни технологии 2015 г.

11214708_449369401908580_7769784039059542870_nЗа първи път Езикова гимназия има ЛАУРЕАТ по ИТ – Веселин Стоянов Стоянов от 12д клас.

Учениците се явяват на общ тест по информационни технологии (50%) и защитават разработените от тях проекти (50%), като се формира оценка по шестобалната система.

Националната комисия оцени ученици от ЕГ „Гео Милев” с:

 • Отличен (6.00) – Веселин Стоянов Стоянов 12д клас
 • Отличен (6.00) – Конатантин Георгиев Енев 8в клас
 • Отличен (6.00) – Петър Атанасов Цонев 8б клас
 • Отличен (6.00) – Окан Ахмед Юсню 8д клас
 • Отличен (6.00) – Павел Димитринов Пеев 8в клас
 • Мн. добър (5.00) – Николета Стефанова 9б клас
 • Мн. добър (5.00) – Никола Картелов 9г клас

Класиране по проекти:

 • 2 място заеха Петър Атанасов Цонев и Окан Ахмед Юсню в категория „Мултимедия” с проекта по физика на тема „Магнитно поле“.
 • 3 място зае Веселин Стоянов с приложението Система за следене на работа „TrackMyDuty” в категория „Интернет приложения”.
 • 7 място за Константин Енев и Павел Пеев в категория „Уеб сайт” на тема „ИТ-Иновации“.
 • 7 място за Николета Стефанова и Никола Картелов в категория „Мултимедийни приложения” на тема „Зоо Добрич – образователна мултимедия за деца“ (5-8 години).Приложението е публикувано в официалният сайт на „Центъра за защита на природата и животните“ zoo-dobrich.com създаден от тях миналата година и заел 4-то място на НОИТ’14.

Учениците бяха подготовени от Мария Георгиева учител по Информатика и ИТ.

На фона на всички НМГ – София, МГ от страната и профилирани гимназии по ИТ, учениците от ЕГ „Гео Милев“ изпъкнаха с отлична подготовка и завършени проекти.

текст: Мария Георгиева и Мария Кирилова

 

Author: mkirilova