Резултатите на Езиковата гимназия в Добрич до най-добрите в света

Резултатите на учениците от езикова гимназия „Гео Милев“ в До от международно изследване се нареждат до най-добрите в света. Това  сочат данните от националния доклад „Природните науки и технологиите в училището на 21 век. Резултати от участието на България в Програмата за международно оценяване на учениците – PISA 2015“. Докладът е изготвен от Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование – координатор на изследването в България.

Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) е разработена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през 1990-е години като периодично международно стандартизирано оценяване на 15-годишните ученици. Тя възниква в отговор на необходимостта от разработване на индикатори за сравняване на качеството на образованието в отделните държави. Програмата се осъществява съвместно от ОИСР и от държави, които не членуват в организацията. В изследването се включват 43 държави. PISA се провежда през периоди от три години. Оценяването обхваща три познавателни области: четене, математика и природни науки. Повече от 1 милион 15-годишни ученици от цял свят са се включили в програмата до днес.

В ЕГ „Гео Милев“ е получено писмо с резултатите от оценяването.

По природни науки възпитаниците на Езикова гимназия имат 537 точки. Техните знания се равняват с тези на учениците от Сингапур, които са първи в света с 556 точки, и с  японските, получили среден резултат от 538 т. За сравнение, средният резултат за българските ученици е 446 точки, а за учениците от всички от държавите, в които е проведено изследването – 493 т.

Резултатът по Четене на учениците от Езиковата гимназия е 531 точки /при 432 т. за България и 493 т. за всички/. Той нарежда учениците от ЕГ „Гео Милев” непосредствено след лидерите в света – Сингапур, които са с 535 т., и преди Хонг Конг и Китай – с 527 т.

По Математика резултатът на ЕГ „Гео Милев“ е 521 точки /при 441 т. за България и 490 т. за света/.  Също с 521 т. са осмите в света – Швейцария. Преди това се нареждат учениците от Сингапур, Хонг Конг, Макао, Китайски Тайбей, Япония, Китай, Корея.

Източник: http://dobrich.topnovini.bg/

Author: mkirilova