Приключи конкурсът за българско слово и песен в Езикова

На шести март в Общинския младежки центът „Захари Стоянов“ се проведе първото издание на конкурса за българско слово и песен, организирано от ЕГ „Гео Милев“ . „Целта на конкурса е в безвремието на тотална нравствена криза, в което живеем, да заговорим за българското, за свещеното, скъпото“, сподели организаторът Драгомил Георгиев. Ученици между осми и
дванадесети клас представиха свои изпълнения на стихотворения от български автори, етюди и песни. Победителите бяха определени от жури в състав: Мария Кирова – преподавател по музика, Йорданка Бенева – учител по БЕЛ, Детелина Петрова и Камен Киров – преподаватели по граждански дисциплини и философия и председателят на журито: Дияна Боева – БЕЛ.

Конкурсът протече в емоционална и приятелска атмосфера, публиката окуражаваше всички участници, а присъстващите чуха речта на Странджата, откъс от „Тютюн“, стихове от Пенка Станчева, Евтим Евтимов, Яворов, Вапцаров, Далчев, Блага Димитрова, а Александър Петров се представи със свое стихотворение. Също така прозвучаха популярни български народни и поп
песни.

Наградите бяха връчени от председателя на журито Дияна Боева, която сподели, че думите са особено нещо, не винаги подлежат на контрол, но пък е редно да бъдат обмисляни и изричани не просто красиво, а истински и точно.

В категория „Театър и слово“, третото място бе връчено на Деница Бориславова (11 в) с „Писмо“ на Вапцаров и на Пламена Йорданова (12 г) с „Родопчанка“ на Блага Димитрова; втора награда получи Майя Николова (11 г) с „На един песимист“ от Яворов; първото място е за Ростислав Костов, който представи „Песен за човека“ на Вапцаров.

В категория „Българска песен“ третото място си поделиха Неда Александрова (9 б) и Росен Петров (8 в); втора награда грабнаха Димитрина Германова (8 в) и Александър Петров (10 а); Първата награда бе за Мартина Петрова и Филип Филчев от 11 клас.

Участниците получиха и новоиздадената стихосбирка „Море под клепачите“ на балчишкия поет Йордан Кръчмаров.

Текст: Диана Боева
Снимки: pronewsdobrich.bg

[rl_gallery id=“4669″]


Author: mkirilova