Отбелязване на 14.03. ден на математиката

На 14.03 официално се отбелязва световния ден на числото ПИ и като денят на математиката.

В езикова гимназия също отбелязахме този ден. По инициатива на г-жа Милена Аврамова с помощта на останалите учители от катедрата по математика Галина Михова, Яна Русева и Лилия Петрова в гимназията се проведе състезание, което по оригинален начин съчетава езиците и математиката. Ученици от различни възрасти и паралелки, изучаващи различни езици сформираха два екипа, които работиха по 30 задачи на 30 езика. Условието на предизвикателството е взаимствано от ежегодно състезание провеждано по време на математически боеве в гр. Созопол през септември. Екипите получиха точки за познат език и за решена задача, а за позволен допинг ползваха бонбони. За спомен участниците получиха специално брандирани химикалки.

Денят беше отбелязан неформално и в часовете по ИТ в 10 клас, които създаваха алгоритми на известни задачи. А в часовете по проект „Образование за утрешния ден“ рисувахме олимпийските кръгове с езика за програмиране Python.

Математиката е предмет, който е важен за различни сфери от живота ни, в различни професии, развива мисленето и логиката, математиката може да бъде забавна и нашата инициатива го доказва. Надяваме се да превърнем отбелязването на 14.03 в традиция в гимназията.

Author: mkirilova