Награди от МОН за европейската седмица на програмирането

На 29.10.2018 на специална церемония МОН  награди най-активните участници в европейската седмица на програмирането, която се състоя между 7 и 21 октомври.

Сред петте училища с най-много реализирани партньорски инициативи се нареди и ЕГ „Гео Милев“. Грамота и плакет за разработени и предоставени ресурси получи Мария Кирилова,  преподавател в гимназията.  Грамотите и плакетите бяха връчени лично от министъра на образованието Красимир Вълчев. Награждаването уважиха също заместник министъра Деница Сачева, Янка Такева – председател на СБУ, Ваня Кастрева – началник на РУО София, експертът по Информатика и технологии – Силвия Кънчева и други.

Събитията по време на европейската седмица на програмирането са предназначени за деца и младежи на възраст между 8 и 24 години  и целят да ги запознаят със света на технологиите и програмирането по забавен начин, да покажат на младите хора колко забавно може да бъде програмирането и как то може да се използва, за да се дава живот на различни идеи.

Поради промяната на учебните програми (по новия закон) за част от учениците подобни инициативи са единствения шанс да опитат да програмират под ръководството на преподавател.

Към езиковци бяха отправени покани за две събития, свързани с роботиката с общото име „Роботът на световно“, които бяха част също и от инициативата meetandcode на ФРГИ, SAP и Techsoup. В тях се включиха ученици от 11 и 12 клас и ученици от други училища. Участниците в събитията програмираха с блоково програмиране, реализирайки условни и циклични конструкции, използвайки сензори за цвят, разстояние и допир, програмираха с робота практически.

Напомням, че ЕГ е първото училище в Добрич с легоробот и вече не единствено. Гимназията вече трета поредна година ще участва в инициативите на програма „Роботика за България“ с подкрепата на SAP и ФРГИ. Скоро очаквайте съобщение за допълване на екипа по роботика.

текст: М. Кирилова

Author: mkirilova