Мартин Димитров- едногодишно обучение в САЩ по програма YES Program

IMG_5299Разговаряме с Матю(както го наричат приятелите му) или Мартин Димитров от 9д клас за обучението в САЩ, което спечели. Той е третият възпитаник на госпожа Даринка Господинова, след Полина и Надежда, спечелил тази награда.

Разкажи ни за конкурса на който се яви?

Състезанието, което ми даде възможносста да спечеля стипендия за едногодишно обучение в САЩ е така наречената програма YES Program, организирана от American Councils for International Education. За нея научих от класния си ръководител Даринка Господинова. Първият кръг се проведе в три града в България, като аз взех участие в провелият се във Варна такъв. Той беше под формата на тест. Участниците, явили се във Варна наброяваха около 300. По-късно през същия ден се проведе и вторият кръг . За него бяха класирани ученици с 0 или 1 грешки на теста, приблизително 60 човека. Към тях бяха зададени три въпроса, за всеки, от които се изискваше отговор под формата на есе. Третият и последен кръг се проведе след около 2 месеца в град София. За него бяха класирани 50 човека от цяла България. Той се проведе в 4 етапа, като първият беше тест, включващ 150 въпроса. Във вторият етап на последния кръг, на участниците бяха поставени два въпроса, по които следваше да бъде написано мнението на всеки от нас под формата на есе. Първите два кръга се проведоха последователно един след друг. Третият и четвъртият етап се състояха на следващия ден, като същите представляваха решаване на задачи по групи и индивидуално интервю с жури. Последните етапи целяха да се демонстрират уменията на участниците за работа в екип, способността им да вземат навременни и точни решения, комуникативните им възможности, целите и амбициите на всеки от нас.

Каква е твоята награда и какво ще се случи за теб оттук нататък?

Като финалист получавам възможност за едногодишно обучение в САЩ. Ще живея в приемно семейство и ще уча в нормално американско училище. Преди заминаването ми ще участвам в среща на финалистите от Балканския полуостров, която ще се проведе през юли в Република Македония. След това е предвидено провеждането на обща среща за всички участници в програмата във Вашингтон.

За напред предстои попълване на много документи, интервю за виза, подготовка за обучението ми в САЩ и разбира се най-емоционалния момент на раздялата ми за една година с близките и приятелите ми.

Какви са очакванията ти? С какво мислиш, че ще промени живота ти тази твоя награда?

Очаквам много изпитания, които ще трябва да преодолея. Ще попадна в ново общество, в нов колектив и семейство, към които трябва да се приспособя. Живота ми, както споделят и други ученици, участвали в програма, ще се промени напълно. Няма да скрия, че се вълнувам много, опитвам се да си набавя всякакъв вид информация за навиците, начина на живот и интересите на американските ми връстници от щата Тексас, където ще живея. Надявам се да се върна с нови амбиции, нови идеи и нови представи за всички аспекти от моето развитие. Не се съмнявам, че престоят в САЩ за една година ще окаже огромно влияние върху мен и върху възгледите ми за околния свят.

На кого би искал да благодариш?

Искам да изкажа огромната си благодарност на моята майка и моята сестра, които са ме възпитали и направили човека, който съм в момента, на моят настоящ класен ръководител Даринка Господинова, която има най-голяма заслуга за това мое постижение. Поднасям благодарността си и на предишните си две класни ръководителки Снежана Иванова и Галя Атанасова за помощта, която са оказали за моето възпитание по време на моето израстване.Не на последно място благодаря и на приятелите си, без чиято подкрепа не бих могъл да се справя с предизвикателствата.

Решил ли си вече с какво ще се занимаваш в бъдеще?

Решил съм да се занимавам с математика и да уча архитектура. Досега съм нямал намерение да напускам България и имах амбицията да уча в град София. Надявам се след завръщането ми от САЩ да не съм променил решението си.

Пожелай нещо на Езиковци.

Пожелавам на всички ученици от ЕГ „Гео Милев” да живеят пълноценно своя живот, да имат цели и да се опитват да ги осъществят, защото амбицията, упорството и постоянството са качествата, които ще ги отведат до правилните пътища за реализиране на мечтите им.

Въпросите зададе: Мария Кирилова

Author: mkirilova