лятна езикова ваканция

През лятото на 2017 година аз и 12 ученици от Езикова гимназия, заедно с  моята класна ръководителка -Людмила Хвалабогова, бяхме на езикова ваканция в Барнстапл, Англия. Продължителността й беше 10 дни, напълно достатъчни, за да можем да упражним езика, да се докоснем до техния бит и култура, както и да създадем нови приятелства.

Идеята за езиково училище в чужбина се роди по време на един от часовете ни по английски език. След дискусии в класа решихме, че искаме да станем част от подобно нещо. Не след дълго Г-жа Хвалабогова откри фирмата, благодарение на която се озовахме в Англия. Цената беше изключително изгодна на фона на всички други оферти. На сайта им имаше клип, предоставящ информация за процеса на работа, приемните семейства и атмосферата, която се стремят да създадат, за да предразположат учениците.

Всичко видяно много се хареса на нас и на родителите ни, вдъхна доверие и ни накара да разберем, че ще придобием нови знания и увереност, полезни за в бъдеще. Организираха се родителски срещи, на които се изясняваше информация по програмата, семействата, престоя. Класната ми ръководителка също резервира самолетни билети. Абсолютно всички подробности бяха известни и нямаше за какво ние и родителите ни да се притесняваме относно престоя ни там.

Пътуването започна, пристигнахме успешно, разпределихме се по двама в семейство и се прибрахме в приемните си домове. Аз лично много харесах майката и децата. Те бяха разговорливи, помагаха ни да се отпуснем и се стараеха да ни опознаят. Разбирах се чудесно с жената, дори оставах с нея след вечеря, научих много за държавата и традициите им, за професията й,за начина им на живот, както й за семейните им ценности. Възхищавам й се за това как е възпитала децата си- да бъдат отговорни, независими и самоуверени, да не се боят да изразят мнението си.

През деня имахме занятия, в които бяхме непрестанно подтиквани да говорим, защото повечето от нас имаха проблеми с това да се отпуснат. Тези пречки изчезнаха след първи 3-4 дни и дори съжалявахме, че не сме се осмелили да общуваме на английски от самото начало. В тези часове имаше игри, целящи да предразположат. Научавахме любопитни факти за Англия и известни личности, които са живели в страната. Бяха ни дадени журнали и ние имахме да попълни определени страници за всеки ден. В края на престоя избраха най-прилежно водения такъв, а ние през цялото време знаехме за конкурса. Така успяха да ни мотивират да го попълваме редовно и дори да го направим наш и специален.

Интересното при тази езикова ваканция беше, че всеки ден имахме часове, но и екскурзии. Именно благодарение на тях успяхме да опознаем Англия и природата й по-добре. Имахме възможност да говорим с местните хора, да разгледаме музеите, да се потопим в Атлантическия океан. Всяко градче в околността носеше своята енергия и очарователност. Бяха ни дадени въпроси, чиито отговори трябваше да търсим около нас. Така обърнахме внимание и на най-дребните детайли и бяхме съсредоточени през цялото време.

Преживяването ми се отрази прекрасно, защото успях да се отпусна и да свикна да разговарям свободно. Придобих нови знания за английската култура и манталитет, които ще ми бъдат много полезни като човек, имащ намерения да учи в тази държава. Поддържам връзка с приемното ми семейство, те се  интересуват от нещата около мен и ме информират за това, което се случва с тях.

Благодарна съм на г-жа Хвалабогова, че ни предостави възможността да отидем там и да изживеем незабравими мигове. Езиковата ваканция напълно оправда очакванията ми, дори ги надхвърли и бих посъветвала всеки, който има този шанс да го грабне, защото наистина няма да съжалява!

текст: Мая

[print_gllr id=3809]

Author: mkirilova