Изявени абитуриенти – стипендианти

Днес от 10:00 в Органова зала се проведе тържественият концерт, посветен на патронния празник. Бяха произнесени поздравления от редица обществени личности, от училища в града. Директорът Милена Иванова раздаде грамоти на изявените ученици, а програмата бе изпълнена с невероятни изпълнения на настоящи ученици.

Учениците Васил Манев и Мутлухан Исаев са тазгодишните абитуриенти, носители на стипендията на името на основателя на училището – Йордан Парушев. Подреждаме ги по азбучен ред, а не по значимост, защото те се развиват в различни, несравними области.

Ето какво казаха те специално за сайта:

 • Име:page

– Васил Манев

– Мутлухан Исаев

 •   Кои са ти любимите предмети?

Васил: Немски, Философия, Литература

Мутлухан: Физика и Математика

 • Кое е постижението, с което се гордееш най- много?

Васил:

 1. 3-то място на нац. олимпиада по немски език
 2. Лауреат на нац. олимпиада по литература
 3. Създаването на „Клуб дебати Добрич“
 4. Наградата за литература на името на „Гео Милев“
 5. Участие в националната олимпиада по философия

Мутлухан:

 1. 1-во място на национален кръг на „Национално състезание по Немски език към издателство Клет”
 2. 1-ва награда на „Национално пролетно състезание по Физика”
 3. 2 пъти на 5-то място на „Национално състезание по Математика за ученици от профилирани гимназии и паралелки с чуждоезиков профил”
 4. Класиран за национален кръг на олимпиадата по Физика
 5. Успех 6.00 през всички години в гимназията
 • Искаш ли да благодариш на някого?

Васил:

Искам да благодаря на всички учители и ученици в ЕГ. Благодаря на всеки учител, който ми е преподавал и проявявал разбиране към интересите ми. Благодаря и на учителите, които ми помагаха по пътя към завоеванията в областта на литературата, философията и немския език, а именно – Митка Димитрова, Милена Василева, Драгомил Георгиев, Руска Генчева, Гинка Димова, Румяна Никова, Маргарита Гроздева, Теодора Инчева, Надя Бакларова. Искам да благодаря и на учениците, с които съм имал шанс да контактувам. Създаването на клуба по дебати, ходенето от стая в стая с цел промотиране, ме накараха да осъзная, че гимназията ни е пълна с будни млади хора. Имам честта да работя с тях, да поглеждам света през техните очи.

Мутлухан:

Искам да благодаря на всички учители, които са ми преподавали през годините, за предадените знания. Няма как да не съм благодарен на учителките ми по Немски език – г-жа Пасева, г-жа Ениманева, г-жа Инчева, г-жа Гроздева и г-жа Бакларова.Най – голяма заслуга за откриването на интересите ми и за тяхното развиване  имат г-жа Марияна Станчева, г-н Атанас Атанасов, г-жа Соня Стоянова и г-н Драгомил Георгиев, за което най- искрено им благодаря!

 • С какво си решил да се занимаваш в бъдеще?

Васил: В бъдеще ще се радвам, ако бъда приет в желания университет. Специалността, която съм си избрал е психология, а по-конкретно искам да специализирам в криминалната или поведенческата психология. Също така много ще се радвам да бъда преподавател. Най-голямото щастие би било да имам възможността да живея в България спокоен и достоен живот.

Мутлухан: Възнамерявам да се занимавам с машинно инженерство.

 • С какво ще запомниш ЕГ?

Васил: Езикова гимназия ще запомня с всяка изживяна секунда. Странно е сега, когато не ходим на училище. Няма я тръпката дали ще те изпитат, дали ще ти проверят домашното, дали ще закъснееш. Всеки миг в гимназията, всяко приятелство.Тези неща са важни. Ученето, разбира се, е есенцията на гимназиалния живот, а в ЕГ се учи на ниво, но вярвам, че по-важно е да се учим на живот, на приятелство и уважание. С тези уроци ЕГ ще остане в съзнанието ми.

Мутлухан: Ще запомня езикова най- вече с времето прекарано с приятелите и “простотиите”, които сме правили заедно.

 • Пожелай нещо на езиковци.

Васил: На учениците в гимназията искам да пожелая устрем, вдъхновение, вяра в себе си, любов. Гимназията има особена атмосфера и начините за адаптиране са няколко. Пожелавам на всекиго да преоткрие себе си в това училище и да се реализира по най-добрия възможен начин. Пожелавам им да различават самочувствието от самонадеяността. Младите хора често правим грешката да смесваме двете понятия. Важно е да сме обрани в изказа си и мнението за себе си. Нека се уважаваме, изслушваме, само така се раждат качествената комуникация, добрата работа в екип и приятелствата.

Мутлухан: Пожелавам им успешно завършване и да се наслаждават на ученическите си години в гимназията, защото след това, колкото и да искат, няма да могат да си ги върнат.

Пожелаваме успех на двамата!

А довечера ще се състои благотворителният коктейл в подкрепа на даровитите деца на ЕГ „Гео Милев“ –гр. Добрич от 19:00ч. в ресторант „България“.
Присъединете се към каузата! Всеки випуск има своите най-добри!

текст и интервю: Мария Кирилова

Author: mkirilova