Игра „Петанк“ за класовете, изучаващи френски език

На 29.06.2022 се проведе първи Франкофонски турнир по петанк на ЕГ „Гео Милев“. Домакин на турнира беше ТК „Добруджа“. Играта „петанк“ произлиза от Южна Франция и в страната е със статут на национален спорт. Играе се на правоъгълна чакълеста настилка с размери 5 на 15 метра. Използват се метални топки, които тежат около 700 грама. Началото на играта се поставя с хвърлянето на едно малко дървено топче, което се нарича кошонет (буквално прасенце). Кошонетът трябва да се хвърли на разстояние минимум 5 метра от началния кръг. Двата отбора хвърлят топките си, като целта е да се хвърлят максимално близко до кошонета. 

В първото издание на турнира взеха участие представители на паралелките от 8, 9 и 10 класове на ЕГ „Гео Милев“, в които се изучава френски език. Те се разпределиха в шест отбора от по трима души (триплети). Състезанията бяха много оспорвани и емоционални. Финалният мач продължи най-дълго, защото играчите обмисляха специални стратегии на игра.  Купата на турнира и грамота за първо място баха спечелени от Андреа Андреева, Цвета Никова (9д) и Венци Желев. Второ място заеха Симона Петрова, Азра Нуредин, Михаела Недева (9д). Михаела спечели и индивидулана награда за най-техничен играч. Трето място заеха Славян Паскалев (10г), Виктор Петров, Мила Янева (8г) и  Владимир Савов (9д). Славян получи и грамота за най-сърцат играч. Четвърто място и приз за най-грациозен отбор взеха Деница Ганчева, Дария Георгиева (10г) и Йоана Вълчева (9д).

Специални благодарности на г-н Юри Дойчев за госпоприемството и помощта при съдийстването.  

Ние, от ЕГ „Гео Милев“, сме убедени, че докосването до културата и обичаите на една държава спомага за по-лесното усвояване на езика на тази държава. Затова подновяваме традициите на франкофонските празници в гимназията. От следващата учебна година те ще се подновят като дни на романските езикци – испански и френски спортни празници, кулинарни вечери и викторини. 

Author: mkirilova