ЕГ „Гео Милев“ отбеляза своя патронен празник

Днешният ден, 14. 05, е специален за всички, свързани с Езикова гимназия „Гео Милев“: отбелязахме своя патронен празник. С цел спазване на дистанция присъствието на учениците беше ограничено, а празникът се състоя на стълбите, в близост до подаръка от последните два дипломирани випуска – изрисуваният лик на Гео Милев с негов цитат на фасадата на сградата.
Директорът на гимназията Миглена Василева произнесе поздравително слово към учениците и учителите, което ни върна отново към личността на нашия патрон, напомни ни и за основателя на гимназията Йордан Парушев:
Скъпи ученици, уважаеми колеги,
Днес ЕГ „Гео Милев“ има не просто празник; днес гимназията чества своя 50-годишен юбилей. Това е ден на гордост и признателност към живота и делото на нашия патрон Гео Милев – поетът, който си отива твърде млад – едва 30-годишен, но оставя дълбока диря в българската история и литература. Поет, публицист, режисьор, художник, сценарист, преводач от 9 езика, издател – това е той – нашият патрон. За него изкуството е най-висшата религия, а самият той е олицетворение на движението и промяната. Ярък представител на европейската литература, може би най- европейският поет на България.
50 години са добър повод да погледнем към миналото и да направим равносметка за постигнатото. 50 години на всеотдаен труд и духовност, над 6000 възпитаници на гимназията, реализирали се като лекари, учители, политици, общественици. Многобройни първенци на областни и национални състезания, конкурси и олимпиади всяка година. Тази учебна година също не прави изключение, доказателство за което са грамотите, които ще връча на заслужилите ученици от гимназията. Тук е мястото да отдадем дължимото на първия директор на гимназията, покойният Йордан Парушев, който е положил основите и традициите на любимата ни гимназия, но също и отвоювал достойното й място в областта. С неуморния си труд преподавателите в нея успяват да я поставят в Топ 20 на училищата с най-високи резултати на ДЗИ.
Благодаря на всички учители – бивши и настоящи за постоянството, всеотдайността и усилията да превърнат нашите ученици в личности!
А вие, скъпи ученици, бъдете достойни последователи на делото на нашия патрон! Прославяйте гимназията с устрема и успехите си, посрещайте смело предизвикателствата на 21 век, бъдете също като Гео Милев промяната в него!
Честит празник на всички!

Ученици от IX, X и XI клас подготвиха с помощта на преподавателите по история Надежда Иванова и Стела Андреева спектакъл със стихове на Гео Милев. На правилното място, с точните думи на празника, представянето започна с думите:
Днес повече от всякога е необходимо да не сме в „матрицата“, да не налагаме шаблони, да не „произвеждаме“ невротизирани и объркани хора, а да развиваме потенциал, да създаваме мислещи и отговорни граждани, да възпитаваме позабравените добродетели „дълг“, „свобода“ и „отговорност“.
Обърнахме се за „помощ“ към текстовете на нашия патрон – Гео Милев. Препрочетохме ги, обработихме ги, осмислихме ги. Разбрахме, че и днес звучат актуално, стана ни тъжно, но бяхме повече от убедени, че трябва да ги изречем на глас.
Да ги извикаме, да накараме още хора да си ги спомнят, за да напуснем комфортната си зона и да събудим приспаната си съвест. Парадоксите на Гео Милев са валидни и днес, страстта му за живот, копнежите му, сънищата му – те са и наши…
Днес, заради пандемията ние не сме в зала, а наша сцена е училищното стълбище. Нямаме декор, но имаме гласове и емоции, и дух, и дързост. Различни сме, но сме и еднакви, много сме, но сме и едно цяло. Геомилевци сме!

По традиция патронният празник завърши с връчване на грамоти на изявените през годината ученици.

Author: mkirilova