В Брюксел на 8.10.2019

На 9.10.2019 Кристиян Рачев ученик от 12 б клас и Мария Кирилова преподавател по ИТ в гимназията бяха в Европейския парламент, част от групата която се срещна с еврокомисаря Мария Габриел. Участниците бяха учители и ученици от цялата страна – най-изявените в областта на технологиите, подбрани от различни национални състезания и форуми. Освен Кристиян, от Добрич присъстваха двама вече студенти от ПМГ „Иван Вазов“. Групата разгледа три от сградите на европарламента, седя на местата на евродепутатите в най-голямата заседателна зала, разгледа различни експозиции, беше част от две лекции на българи, работещи към европейската комисия.
Визитата бе във връзка с европейската седмица на програмирането. Част от учениците представиха своите проекти пред българския еврокомисар, оглавяващ ресор „Цифрова икономика и цифрово общество“, групата разгледа и присъства на закриването на събитието под мотото „Generation Code: Born at the Library“ отново в европарламента.
Визитата бе една напълно заслужена награда на всички участници за тяхната усърдна и последователна работа в областта на технологиите.
През следващата седмица ще проведем планирани събития във връзка с европейската седмица на програмирането в ЕГ, които целят да запалят все повече младежи към развитие в областта на технологиите и програмирането. Следете всички канали на гимназията(сайт, ФБ група) за повече информация.
текст: Мария Кирилова

Author: mkirilova