Възможностите, които Ви дава Френския език

Обучение в чужбина
 

Мария Николова

Езикова Гимназия „Гео Милев „ гр.Добрич , випуск 2008

Université de Savoie Chambery – Annecy Domaine Scientifique

Здравейте !

Ученичка съм вече втора година във Франция и единственото нещо, което мога да ви кажа е, че живея в една приказка! Градовете, в които уча, живея и работя са прекрасни – планини, езера, поляни… просто е върховно. Даже и университетът ми е на брега на най-голямото естествено езеро в Европа. Що се отнася до хората около мен – тук (Във Франция) разбрах какво е да имаш доверие на хората и какво е да работиш в екип. За учебните часове – провеждат се нормално – първата година учениците са разпределени в различни потоци по 150-200 човека, втората година започват специализациите и групите са сформирани от около 20 човека, учителите са много близо до своите ученици и се опитват да улеснят колкото се може повече учебния процес, правейки уроците си по-достъпни. Най-важното е, че през цялото време има практически работи, (след втората година вече ти писва тотално от микроскопи , епруветки , дисекции, химични изследвания, радио и инфрачервени лъчи, излъчвания или различни статистики по повод бактериални колонии, създадени от теб самия). Хубавото е,че по време на цялото си обучение имаш възможност да работиш с техника, която е заложена във всички модерни лаборатории и медицински центрове във Франция, така че веднъж завършил университета, не гледаш уплашено, влизайки за първи път в химична лаборатория или операционна зала. През втората година има индивидуални проекти, които са защитавани пред комисия и които могат да ти донесат много знания и много опит по дадена тема, важна за теб (нещо като докторати). Много важно е също , че голяма част от проекта е написана на английски, което помага да се свикне с научната терминология на английски – обучението по английски е задължително и е на много добро ниво.

Разказвайки ви всичко това не искам да си правите илюзии – не всичко е розово! Естествено съществува и това, че сте много далеч от семейството, от родината и приятелите си в България – колкото и невъзможно да ви звучи, носталгията е може би единственото нещо, което е толкова силно, че може да ви накара да изоставите всичко. Но ако имате желанието, ще имате и силата! Просто трябва да се опитате да се интегрирате и да забравите ,че сте в една чужда държава – трудно е, но не невъзможно!

Нещо много важно е също, че ако сте достатъчно находчиви и подредени в ученето, ще успявате и да поработвате в същото време, което ще ви помага много – за плащането на квартири, училище и т.н. Колкото и трудно да ви звучи, щом аз мога да работя и да уча едновременно, и вие ще можете J И хубавото е , че няма да взимате една заплата , която едвам ще ви стига за наема (както е в България за жалост), а заплата, достатъчна да живеете нормално.

Мога само хубави неща да ви кажа и може би причината е, че тук (във Франция) съм на път да сбъдна една след друга всичките си мечти – да уча медицина (детската ми мечта), да си имам апартамент, кола и работа, като един самостоятелен и зрял човек, какъвто всеки един от нас иска да стане един ден.

Сигурна съм, че всичко което ви казах, ви е харесало! Така че единственото нещо, което ви остава е да се вземете в ръце, да си дадете кураж, да изпратите страха на почивка и да започнете здраво да работите над уроците, защото това, което ми позволи днес да бъда там, където съм и това, което съм е това, че говоря френски. А френския къде го научих – в Моята, надявам се и ваша Езикова Гимназия „Гео Милев„. Благодарение на знанията, натрупани през петте години на обучение в гимназията, сега съм горда да ви разказвам живота си, горда съм да казвам къде съм учила и къде уча сега. Надявам се, че един ден вие ще бъдете на моето място и ще разказвате какво сте преживели – и трудностите и радостите… всичко, защото именно това ще ви изгради като възрастни хора и ще ви научи какво е истинският живот. Не ме разбирайте погрешно, не искам да кажа, че не можете да направите същото нещо в нашата родина, не искам да кажа, че трябва да я напуснете и да не се върнете никога – напротив! Аз ИСКАМ да се върна в България, когато свърша обучението си. Единственото нещо, което ви казвам, е че нивото на обучение, формирането на кадри и предоставените възможности са десетки пъти по-добри в чужбина – възползвайте се и веднъж сбъднали мечтите си, се върнете там, където ви е мястото – при своите корени – в България !!!

Работа

1) В областта:

К.K. „Албена“ е най-близкият и привлекателен за всички младежи от град Добрич център, предлагащ приятна, разнообразна и удовлетворяваща работа в областта на туризма. Най-голямата атрактивност на курорта е свързана с възможността да се практикуват чуждите езици, които нашите възпитаници изучават в училище. След навършена 16 годишна възраст, те могат да кандидатстват за работа.

В к.к. „Албена“ има 3 клубни френски хотела. За един сезон туристите от френски произход и френскоговорящи е 16 460 души, от които 70% са французи, 25% белгийци, 5% други националности (румънци, норвежци, руснаци).

В тези хотелски комплекси се предпочита персонал, владеещ един и повече чужди езици, сред които задължително френски език. В тези 3 изцяло френски хотела има заети приблизително 200 души, голяма част от които са наши настоящи и бивши възпитаници.

„Много мои съученици, приятели, и аз самият сме имали възможността да работим в тези хотели, да усъвършенстваме знанията си по френски език и да ги надградим, защото директният контакт с носителите на езика е най-важен за развитието и обогатяването на речта.

В нито един момент не съм съжалил, че изучавам френски език в ЕГ „Гео Милев“ град Добрич, защото френският език е езикът на модерна и бъдеща Европа, от която искам да бъда част.“

Борис Николов, 12 клас

„През лятото можете да започнете работа по нашето черноморие, в някой френски хотел и ще имате възможност за по-добро научаване на езика, практика и подобряване на произношението. Най-важното – намиране на френски приятели. Някои от тях могат да ви поканят на гости и дори на работа във Франция.

Лично аз съм работила в Албена, във френски хотел. Произношението ми се подобри, речниковият ми запас се обогати, а и намерих много приятели, които ме поканиха във Франция.

Запознах се с френската култура и манталитет. Осъзнах, че френският език ми е много полезен. Малко хора владеят добре този език, а той е важен, когато търсим работа в сферата на туризма.“

Кремена Апостолова, 12 клас

2) ФРЕНСКИЯТ ЕЗИК Е ЕДИН ОТ ОФИЦИАЛНИТЕ ЕЗИЦИ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ

От 2007г. България е член на Обединена Европа. С присъединяването си към ЕС гражданите на България станаха част от една зона на мир, стабилност, сигурност и просперитет, в която са осигурени високи стандарти в областта на околната среда, здравеопазването, и социалната политика. Всеки българин има правото да пътува, работи, учи или живее във всяка една държава членка, включително и правото да развие собствен бизнес

Една от големите привилегии за нас, като индивиди със собствени мечти и амбиции, е възможността за работа в Европейските институции.

Европейският Парламент

Заседанията на Европейския Парламент се провеждат в Страсбург (Франция), или в Брюксел (Белгия) (с официален език – френски). Европарламентът има офиси и в Люксембург (официален език – френски).

Европейската комисия

„Берлемон“ е главната сграда на Европейската Комисия в Брюксел (Белгия) В нея заседават еврокомисарите.

Съветът на Европейския Съюз

Седалището на Съвета на ЕС е в Брюксел, където се осъществяват министерските срещи

Всички останали институции на Обединена Европа имат седалища в Белгия и Люксембург.

В Европейските институции работят голям брой българи, като професионалисти със специална подготовка, но и по-ниско квалифициран персонал (шофьори и хигиенисти) Набирането на кадри продължава и днес и ще продължи през следващите години. Началната заплата в последните обяви за работа в европейските институции е 3000 евро. Но за да имате вие и вашите деца достъп до тези привлекателни длъжности, има едно почти задължително изискване: да владеете френски език!

За повече информация:

http://money.ibox.bg/news/id_1153478002

http://www.europa.bg/htmls/page.php?id=1746&category=5

Author: mkirilova