БАН одобри Творческа лаборатория на Езикова сред 80-ет предложения

През октомври Ученическият Институт на БАН (УчИ-БАН) обяви конкурс за създаване на Малки учебно-изследователски общности (МУИО) в рамките на финансираната от МОН и изпълнявана от БАН програма „Образование с наука“. Идейният проект на учителя по БЕЛ Дияна Боева – Творческа лаборатория: Текстът Георги Марков е одобрен сред осемдесет предложения от цялата страна, като допустимият им брой е петнадесет, девет от МУИО са в областта на естествените науки, технологиите, инженерството и математиката, а останалите шест в областта на хуманитарните и обществените науки.
„Интересът към сформиране на МУИО надмина очакванията ни. В указания срок получихме над 80 заявки от цялата страна. При сегашния подбор предимство бе дадено на МУИО, които се ръководят от лица с научни степени и/или научни длъжности, работещи в научни организации (институти на БАН и университети). Това е в съответствие с една от важните цели на програмата – да въвлече тези организации в училищния образователен процес и да се осигури добро научно равнище на разработваните проекти“ – пише акад. Петър Кендеров, Ръководител на УчИ-БАН.
Сред близо 160 свои ученици Дияна Боева избира да работи с четирима: Иван Друмев – 10 „б“, Йоанна Ненкова – 10 „а“, Симона Колева от 10 „а“ и Гергана Василева от 10 „а“. Целта е подготовката им за Ученическата научна сесия на УчИ-БАН през 2020. Ръководителят на Творческата лаборатория към ЕГ „Гео Милев“ ще посети тазгодишната научната сесия на УчИ-БАН, която ще се проведе на 28 и 29 ноември 2019 в София.

Author: mkirilova