Радио връзка с астронавт от Международната космическа станция

На 04.11.2014 в нашата гимназия се проведе уникален по рода си проект. Наши ученици разговаряха с Грегъри Уьйзмън космонавт от международната космическа станция. Проектът е дело на наш бивш ученик – Александър Петров в момента студент по космическо инженерство в техническия университет в Делфт Холандия. Координатор по проекта беше Людмила Хвалабогова. Заедно с училище Gulf English School в Кувейт и с участието на ученици от Математическа гимназия Добрич нашите ученици имаха възможност да зададат своите въпроси на астронавта. На събитието по покана на госпожа Милена Иванова присъстваха представители на всички местни и много национални медии както и представители на регионалния инспекторат и кметството.
Ученикът от 12 г клас Славен Стоянов запозна присъстващите с проекта, с дейността на международната организация АРИС, която съвместно на НАСА и голяма група радиолюбители доброволци съдейства за провеждането на тези разговори както и с дейността на международната космическа станция.
Горди сме с това, че сме първото училище в България, което провежда пряк разговор с космонавт от международната космическа станция.
текст: Людмила Хвалабогова
Препоръчваме ви: